Cream
of zucchini soup
100
g butter
2
onions, chopped3 potatoes, cubed
1 kg zucchini, cubed
Chicken/vegetable bouillon (about 1 liter)
200 g mascarpone cheese
Salt, pepper, lubczyk(lovage)
Croutons, fresh parsley
Sauté onions until translucent, add potatoes and zucchini, add enough broth to
cover the vegetables. Cook about 15 minutes, until vegetables are tender.
Add salt, pepper and lubczyk, to taste. Remove from heat.
Puree with a hand blender until smooth.
Add mascarpone cheese, let it melt.
Serve with croutons and fresh chopped parsley.
Dzień zakupów i 143 zł. wydane na najbliższy tygodzień. Kupiliśmy dodatkowe rzeczy, ponieważ Joan zrobi zupę z cukinii i będziemy ją jedli jak chłodnik. Oto przepis ...dzięki Mirka.
Zupa krem z cukinii
100 g masła
2 cebule, posiekane
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 kg cukinii pokrojonej w kostkę
Bulion z kurczaka / warzyw (około 1 litr)
200 g sera mascarpone
Sól, pieprz, lubczyk
Grzanki, świeża natka pietruszki
Cebulę podsmażyć krótko na średnim lub dużym ogniu z niewielką ilością tłuszczu aż stanie się przezroczysta, dodać ziemniaki i cukinię, dodać tyle bulionu, aby przykryć warzywa. Gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Do smaku dodać sól, pieprz i lubczyk. Zdjąć z ognia.
Zblendować na gładką masę.
Dodać ser mascarpone aby się stopił.
Serwować z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
1 comment:
Thanks for the recipe!
Post a Comment