Sunday, June 04, 2023

Szaksuka Recipe

Today I tried a new breakfast preparation, Szaksuka. I have read that it originates in the Middle East, probably Tunisia. It was the first I learned how to scald tomatoes. I doubled the ingredients to make 2 eggs each for us. We like it very much.

INGREDIENTS


  • 2 tomatoes
  • 1/2 tbsp butter or olive oil
  • 1/2 clove of garlic
  • spices: salt and freshly ground pepper, a pinch of oregano and optionally chili and cumin
  • 2 eggs
  • to serve: fresh basil, baguette
  • Prepare the tomatoes: scald, peel, cut into quarters, cut out the stems, cut the pulp into cubes.
  • Put butter or olive oil and grated garlic in a small frying pan (about 20 cm in diameter) and fry for a while.
  • Put the tomatoes in the pan, and season with salt, pepper and spices. Stir and fry intensively over a higher heat for about 4 minutes, without stirring (then the tomatoes will evaporate and retain their structure if we keep stirring, we will make a puree).
  • Crack the eggs into the fried tomatoes, season with salt. Cover and cook for about 3 minutes or until egg whites are set. Serve with fresh basil and baguette.
  • Dzisiaj wypróbowałem nową potrawę na śniadanie - szakszukę. Czytałem, że pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z Tunezji. Także po raz pierwszy nauczyłem się parzyć pomidory. Podwoiłem składniki, aby zrobić dla nas po 2 jajka. Bardzo nam smakuje.
  • SKŁADNIKI
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano i opcjonalnie chili i kminek
  • 2 jajka
  • do podania: świeża bazylia, bagietka
  • Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę.
  • Na małą patelnię (ok. 20 cm średnicy) wrzucić masło lub oliwę i starty czosnek, chwilę podsmażyć.
  • Na patelnię wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy i smażymy intensywnie na większym ogniu przez około 4 minuty, nie mieszając (wtedy pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy ciągle mieszać, zrobimy przecier).
  • Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka jajek się zetną. Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.

No comments:

Post a Comment