Friday, December 31, 2021

Finished 2021

 So, another year is finishing today and 2022/ Remember when we couldn't wait for the year 2000? 

To prepare for the new year, I made pancakes, real pancakes, for breakfast with orange marmalade or grape jam. I found a recipe for the pancake mix, 3 cups of flour. 1/3 teaspoon baking powder, 1/3 cup of sugar, and 1 teaspoon salt. I didn't add the salt.

To make the pancakes it said in a medium-sized bowl, whisk together 1 cup of pancake mix, 1 egg, 1 cup of milk, and 2 tablespoons of vegetable oil. I didn't have vegetable oil so I used olive oil. I cooked them on medium heat. They were supposed to be light and fluffy but they weren't. Maybe it was because of the olive oil. Maybe you have a better recipe for a pancake mix?

Tonight it will be noisy from 11 PM to 1AM because of New Year's fireworks. We won't be able to see the fireworks over the city because of our new location facing south from the center. It won't matter to Joan, she will be asleep by the time it starts.

What a difference 10 years makes. Our granddaughter grew from a young girl to a young woman.

A więc dziś kończy się kolejny rok, a 2022/ Pamiętacie jak nie mogliśmy się doczekać roku 2000? 

Aby przygotować się do nowego roku, zrobiłam naleśniki, prawdziwe naleśniki, na śniadanie z marmoladą pomarańczową lub dżemem winogronowym. Znalazłam przepis na mieszankę do naleśników, 3 szklanki mąki. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru i 1 łyżeczka soli. Nie dodałam soli.

Aby zrobić naleśniki, powiedział w średniej wielkości misce, ubij razem 1 filiżankę mieszanki naleśnikowej, 1 jajko, 1 filiżankę mleka i 2 łyżki oleju roślinnego. Nie miałam oleju roślinnego, więc użyłam oliwy z oliwek. Smażyłam je na średnim ogniu. Miały być lekkie i puszyste, ale nie były. Może to z powodu oliwy z oliwek. Może masz lepszy przepis na mieszankę do naleśników?

Dziś w nocy będzie głośno od 23:00 do 1:00 z powodu noworocznych fajerwerków. Nie będziemy w stanie zobaczyć fajerwerków nad miastem z powodu naszej nowej lokalizacji skierowanej na południe od centrum. Dla Joan nie będzie to miało znaczenia, będzie już spała zanim to się zacznie.

Jaką różnicę robi 10 lat. Nasza wnuczka wyrosła z młodej dziewczyny na młodą kobietę.

 Así que hoy termina otro año y 2022/ ¿Recuerdas cuando no podíamos esperar al año 2000? 

Para preparar el nuevo año, hice panqueques, verdaderos panqueques, para el desayuno con mermelada de naranja o de uva. Encontré una receta para la mezcla de panqueques, 3 tazas de harina. 1/3 de cucharadita de levadura en polvo, 1/3 de taza de azúcar y 1 cucharadita de sal. No añadí la sal.

Para hacer las tortitas, decía que en un bol mediano se mezclara 1 taza de mezcla para tortitas, 1 huevo, 1 taza de leche y 2 cucharadas de aceite vegetal. Yo no tenía aceite vegetal así que usé aceite de oliva. Los cociné a fuego medio. Se suponía que debían ser ligeros y esponjosos pero no lo fueron. Quizás fue por el aceite de oliva. ¿Tal vez tengas una receta mejor para una mezcla de panqueques?

Esta noche habrá mucho ruido desde las 11 de la noche hasta la 1 de la madrugada debido a los fuegos artificiales de Año Nuevo. No podremos ver los fuegos artificiales sobre la ciudad debido a nuestra nueva ubicación orientada al sur del centro. A Joan no le importará, ya estará dormida cuando empiecen.

Qué diferencia hacen 10 años. Nuestra nieta pasó de ser una niña a una mujer joven.

4 comments:

  1. Anonymous6:10 AM

    Best wishes to you both for all that will make you happiest in the New Year~ improved health first!

    ~Ess

    ReplyDelete
  2. Anonymous6:39 AM

    Try this one...it's from a Grandma...so you can't go wrong Lol!

    https://www.allrecipes.com/recipe/21014/good-old-fashioned-pancakes/

    I LOVE pancakes! I just looked this recipe up~ haven't tried it yet.
    But, when I make my own, I never ad sugar (people ad to much sugar to everything- sweet potatoes, coffee...you'd think by now we'd learn sugar is a body weakener). Muscle resistance testing has proven this long ago-- someone stands and extends their arm out sideways, palm down; another person tries to push the arm down as the first resist-- it can't be done, unless with extreme force.
    But let the testee hold a handful of sugar in their opposite hand and redo the same muscle resistance test, and the tester can EASILY push down the testee's arm-- it instantly goes weak!
    I have seen it demonstrated.
    O.k. back to pancakes-- I don't put sugar in them-- ever. Esp. when you're going to eat them with jam or syrup!

    Two more tips:
    Make sure your pan is thoroughly well heated before pouring the batter (sprinkling a couple drips of water will tell you-- when they pop up/splat, the pan is ready.
    Only flip ONCE-- make sure those bubbles form around edges before flipping.

    I've used olive oil or ghee (clarified butter) or coconut oil w/o issue, so don't think it's the oil keeping them from fluffing.

    ~€ss

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:07 PM

    Oops! Forgot to mention the most important tip:
    Do not overmix ingredients-- i.e. go ez on the whisking (of course you want to disperse,egg,etc.but aim to leave batter slightly lumpy, not uber smooth-- this goes toward fluffiness factor).
    ENJOY!

    ~€ss

    ReplyDelete
  4. Anonymous9:34 PM

    P.S. Might well finish with this tip that I just remebered (from my pancaking):
    After pouring a 1/4 or so ea. of batter, and while waiting to see those air bubbles form and edges slightly cook, and after the ONE flip, as you stand there w. spatula in hand, do not be tempted to "pat" each pancake w. encouragement (we're aiming for fluff not flattened, right)?!
    And in my hoary pancake philosophy, one does not walk away for more than a minute~ lest you want to be serenaded w. the smoke alarm. O.k. have passed on all my pancake artistry and widom. Good luck and if you try that new recipe, let us know the results-- good luck!

    ReplyDelete