Sunday, May 24, 2020

Courage!

Yesterday, my courageous wife Joan, more than doubled the number of stairs she attempted to climb and descend. On Thursday the number was 3 but yesterday she did the whole flight of stairs, 8 steps. up and down. For sure her legs were shaky at the end of each trip but she wouldn't quit until she accomplished each attempt.  I made a video of each attempt so she could see herself succeed. Positive reinforcement. Even though today is a day of rest, we will repeat the stairs again. It will be the only exercise for the day. A video is on the right side.

The broken graphics card on my laptop has had no effect on any of the programs I use. The machine operates MUCH faster with the SDD drive. It opens in 9.6 seconds now instead of 1 minute like before. The temperature stayed steady between 68-70c for 5 hours with no overheating when I used Skype. I'm very happy with the results of the changes and would recommend this firm to anyone in Poznań who has computer problems they can't fix themselves. The company name is ZNAK.PL, located near Malta lake on Kaliska street.

I had a few requests for the Fritatta recipe so here it is.


Serves: 2
INGREDIENTS
  • • 4 eggs
  • • 1/4 cup milk
  • • 2 tbsp. olive oil
  • • 1 small zucchini, ends trimmed, cut into 1cm bite-size pieces (unpeeled)
  • 1/2 small red capsicum (sweet pepper), cut into bite-size pieces
  • • 75g cherry tomatoes (plus extra on-the-vine for presentation, optional)
  • • 1/2tbsp. fresh oregano leaves, or 1 tsp. dried
  • • 50g  Blue cheese, crumbled
  • salt & pepper to taste
INSTRUCTIONS
  1. Preheat the oven to 200 C (400 F)
  2. In a bowl, crack the eggs and add the milk, season with salt & pepper and whisk thoroughly. Set aside.
  3. Add half the oil (1 tbsp.) to an oven-proof pan (preferably a cast-iron skillet) over medium-high heat. Once hot, add the zucchini and sauté for about 4-6 minutes until nicely browned. (The zucchini will still be firm and just partly cooked, as it will continue to cook in the oven). Remove the zucchini to a plate, set aside.
  4. Add the rest of the oil to the pan, and add the capsicum and the tomatoes. Sauté for 4 minutes until the tomatoes are beginning to burst and peppers are getting some color on them. Cook for a minute more, then return the zucchini to the pan and season the mixture well. Sprinkle on the oregano, then pour in the egg mixture. Crumble the feta cheese on top evenly and place the vine cherry tomatoes in the center (if using).
  5. Cook for just 2-3 minutes till the bottom begins to set, then transfer the skillet to the preheated oven. Cook for 15-20 minutes until just set. Turn on the oven's broiler to brown the top for about 5 minutes. Serve hot or at room temperature.

Wczoraj, moja odważna żona Joan, ponad dwukrotnie zwiększyła liczbę schodów, po których próbowała wejść i zejść. W czwartek liczba ta wynosiła 3, ale wczoraj pokonała cały 1 poziom schodów, 8 kroków w górę i w dół. Na pewno jej nogi drżały pod koniec każdej wędrówki, ale nie zrezygnowała z niej, dopóki nie wykonała każdej próby. Zrobiłem film z każdej próby, żeby zobaczyła, że jej się udało. Pozytywne wzmocnienie. Mimo, że dziś jest dzień odpoczynku, powtórzymy jeszcze raz schody. To będzie jedyne ćwiczenie na ten dzień.

Uszkodzona karta graficzna w moim laptopie nie miała wpływu na żaden z programów, których używam. Urządzenie pracuje znacznie szybciej z napędem SDD. Otwiera się w 9,6 sekund, zamiast w 1 minutę, jak poprzednio. Temperatura utrzymywała się na stałym poziomie pomiędzy 68-70c przez 5 godzin, bez przegrzania się urządzenia, gdy używałem Skype'a. Jestem bardzo zadowolony z efektów tych zmian i polecam tę firmę każdemu w Poznaniu, kto ma problemy z komputerem, a których nie jest w stanie sam rozwiązać. Nazwa firmy to ZNAK.PL, a mieści się w pobliżu jeziora Malta, przy ulicy Kaliskiej.

Miałem kilka zapytań o recepturę Fritatty, więc oto ona.

Proporcja: na 2 osoby
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cukinia, końcówki odcięte, pocięta na kawałki o wielkości 1 cm (bez skórki)
- 1/2 małej czerwonej papryki Capsicum (słodkiej papryki), pokrojonej na kawałki wielkości jednego kęsa
- Pomidory koktajlowe 75g (plus dodatkowa ilość pomidorów na dekorację, opcjonalnie)
- 1/2 łyżki świeżych liści oregano, lub 1 łyżka suszonych.
- 50g ser pleśniowy, pokruszony
- sól i pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Rozgrzać piekarnik do 200 C (400 F)

W misce rozbić jajka i dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i dokładnie ubić. Odstawić.

Na patelnię odporną na działanie piekarnika (najlepiej żeliwną), rozgrzaną do średniej temperatury, wlać połowę oleju (1 łyżka). Dodać cukinię i smażyć przez około 4-6 minut, aż się dobrze zarumieni. (Cukinia będzie nadal jędrna i tylko częściowo ugotowana, ponieważ będzie się nadal gotować w piekarniku). Wyłóż cukinię na talerz, odłóż na bok.

Dodaj resztę oleju na patelnię, a następnie dodaj paprykę i pomidory. Podsmażaj przez 4 minuty, aż pomidory zaczną pękać, a papryka nabierze koloru. Trzymaj jeszcze przez minutę, następnie włóż z powrotem cukinię na patelnię i dopraw ją dobrze. Posyp oregano, a następnie wlej mieszankę jajeczną. Rozdrobnij równomiernie ser feta na wierzchu i umieść pomidory koktajlowe na środku (jeśli użyjesz).


Gotuj tylko 2-3 minuty, aż spód zacznie się ścinać, a następnie przenieść patelnię do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, aż do momentu, którym danie się zetnie. Włącz opiekacz w piekarniku na około 5 minut, aby zrumienić wierzch. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Ayer, mi valiente esposa Joan, duplicó con creces el número de escaleras que intentó subir y bajar. El jueves el número era 3 pero ayer hizo todo el tramo de escaleras, 8 pasos. arriba y abajo. Seguro que sus piernas estaban temblorosas al final de cada viaje, pero no renunciaría hasta que lograra cada intento. Hice un video de cada intento para que ella pudiera verse triunfar. Refuerzo positivo. Aunque hoy es un día de descanso, repetiremos las escaleras nuevamente. Será el único ejercicio del día. Un video está en el lado derecho.

La tarjeta gráfica rota en mi computadora portátil no ha tenido efecto en ninguno de los programas que uso. La máquina funciona MUCHO más rápido con la unidad SDD. Se abre en 9.6 segundos ahora en lugar de 1 minuto como antes. La temperatura se mantuvo estable entre 68-70 ° C durante 5 horas sin sobrecalentamiento cuando usé Skype. Estoy muy contento con los resultados de los cambios y recomendaría esta firma a cualquier persona en Poznań que tenga problemas informáticos que no puedan solucionar por sí mismos. El nombre de la empresa es ZNAK.PL, ubicado cerca del lago Malta en la calle Kaliska.

Tenía algunas solicitudes para la receta de Fritatta, así que aquí está.

Sirve: 2
INGREDIENTES
• 4 huevos
• 1/4 taza de leche
• 2 cucharadas. aceite de oliva
• 1 calabacín pequeño, extremos recortados, cortados en trozos pequeños de 1 cm (sin pelar)
• 1/2 pimiento rojo pequeño (pimiento dulce), cortado en trozos pequeños
• 75 g de tomates cherry (más extra en la vid para presentación, opcional)
• 1/2 cucharadas. hojas de orégano fresco, o 1 cucharadita. seco
• 50 g de queso azul, desmenuzado
• sal y pimienta al gusto
INSTRUCCIONES
Precaliente el horno a 200 C (400 F)
En un tazón, rompa los huevos y agregue la leche, sazone con sal y pimienta y mezcle bien. Dejar de lado.

Agregue la mitad del aceite (1 cucharada) a una sartén a prueba de horno (preferiblemente una sartén de hierro fundido) a fuego medio-alto. Una vez caliente, agregue el calabacín y saltee durante unos 4-6 minutos hasta que estén bien doradas. (El calabacín seguirá firme y solo parcialmente cocinado, ya que continuará cocinando en el horno). Retire el calabacín a un plato, reserve.

Agregue el resto del aceite a la sartén y agregue el pimiento y los tomates. Saltee durante 4 minutos hasta que los tomates comiencen a estallar y los pimientos estén un poco de color. Cocine por un minuto más, luego regrese el calabacín a la sartén y sazone bien la mezcla. Espolvorea el orégano, luego vierte la mezcla de huevo. Desmenuzar el queso feta en la parte superior de manera uniforme y colocar los tomates cherry en el centro (si se usa).

Cocine por solo 2-3 minutos hasta que el fondo comience a fraguar, luego transfiera la sartén al horno precalentado. Cocine por 15-20 minutos hasta que esté listo. Encienda el asador del horno para dorar la parte superior durante unos 5 minutos. Servir caliente oa temperatura ambiente.

4 comments:

Anonymous said...

Linda from Texas

Good job Joan!!!! 👍👏👏👏👏👏👏😁😁😁😁

Joan and David Piekarczyk said...

Thanks, Linda. Stay safe,

Anonymous said...

Joan, you look MAHHhVELOUS in that photo by the stairs' energized! Oughtta be proud of your intrepid attempts to increase your body's strength. Good for you...keep going (btw, like that blouse you're wearing:~}.

Thanks, for the Frittatta post, David (look forward to trying it too-- moreso eating it)!

Yay re: your computer successes.... (their service must appreciate your sincere plug too).

~Stephanie

Joan and David Piekarczyk said...

Stephanie, I think you will really like the Fritatta. Just keep an eye on it when it bakes and don't let it get too brown. I like Joan's blouse also.