Monday, November 11, 2024

Holiday

Independence Day (Narodowe Święto Niepodległości) is a national day in Poland celebrated on 11 November to commemorate the anniversary of the restoration of Poland's sovereignty as the Second Polish Republic in 1918 from the German, Austro-Hungarian and Russian Empires. Following the partitions in the late 18th century, Poland ceased to exist for 123 years until the end of World War I, when the destruction of the neighboring powers allowed the country to reemerge. It is a non-working day and a flag flying day in Poland. 

It is also the day of the tradition of baking St. Martin's croissants.

The origin of the croissant is accompanied by a legend: A long, long time ago, a baker from Poznań had a dream about it. In his dream, he saw Saint Martin riding a horse, picked up a horseshoe that had been lost by his horse, and decided to bake a cake in that shape.

The tradition of baking St. Martin's croissants in Poznań dates back to 1891. As St. Martin's Day approached (November 11), the then parish priest of the Poznań parish ofd St, Martin, Fr. Jan Lewicki, appealed to the faithful to do something for the poor - following the example of the patron saint. Józef Melzer, one of the Poznań confectioners, in response to the appeal of the parish priest, baked three trays of croissants and brought them to the church. In the following years, others joined him, so that everyone could eat their fill on that day. Wealthier Poznań residents bought the delicacy, and the poor received it for free. The custom of baking was taken over by the Association of Confectioners in 1901. After World War I, Franciszek Rączyński returned to the tradition of giving gifts to the poor, while Zygmunt Wasiński saved the croissant from oblivion just after World War II. The tradition of baking St. Martin's croissants on November 11 has survived in Poznań to this day. On this day, Poznań residents eat several hundred tons of them.

 

Certification of St. Martin's croissants

Since 19 November 2008, the traditionally baked Poznań St. Martin's croissant can boast an EU geographical indication, as from that moment on, the EU regulation came into force granting the croissant the certificate of "Product of Protected Designation of Origin in the European Union". Thus, it has been included on the prestigious list of regional specialities made from local ingredients, according to original recipes and in accordance with ecology.

In practice, this means that the real St. Martin's Croissant is baked only in Poznań and in designated counties of Wielkopolska. Outside this region, no one can use this name.

 Narodowe Święto Niepodległości to polskie święto narodowe obchodzone 11 listopada, upamiętniające rocznicę odzyskania przez Polskę suwerenności jako II Rzeczpospolita Polska w 1918 roku z rąk Cesarstwa Niemieckiego, Austro-Węgierskiego i Rosyjskiego. Po rozbiorach pod koniec XVIII wieku Polska przestała istnieć na 123 lata, aż do końca I wojny światowej, kiedy to zniszczenie sąsiednich mocarstw pozwoliło krajowi odrodzić się. Jest to dzień wolny od pracy i dzień wywieszania flagi w Polsce.

Jest to również dzień tradycji pieczenia rogali świętomarcińskich.

Pochodzeniu rogala towarzyszy legenda: Dawno, dawno temu poznańskiemu piekarzowi przyśnił się rogal. We śnie zobaczył świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł podkowę, którą zgubił jego koń i postanowił upiec ciasto w tym kształcie.

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Marcina (11 listopada) ówczesny proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, by za przykładem patrona zrobili coś dla ubogich. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, w odpowiedzi na apel proboszcza upiekł trzy blachy rogali i przyniósł je do kościoła. W kolejnych latach dołączyli do niego inni, dzięki czemu tego dnia każdy mógł się najeść do syta. Zamożniejsi poznaniacy kupowali przysmak, a ubodzy otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku przejęło w 1901 r. Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, a tuż po II wojnie światowej rogala od zapomnienia ocalił Zygmunt Wasiński. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. Tego dnia poznaniacy zjadają ich kilkaset ton.

 
Certyfikacja rogali świętomarcińskich
rozmiar tekstu drukuj kod qr
Chronione Oznaczenie Geograficzne
certyfikat

Od 19 listopada 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może pochwalić się unijnym oznaczeniem geograficznym, gdyż od tego momentu weszło w życie unijne rozporządzenie przyznające rogalowi certyfikat „Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. Tym samym został on wpisany na prestiżową listę regionalnych specjałów wytwarzanych z lokalnych składników, według oryginalnych receptur i w zgodzie z ekologią.

W praktyce oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński wypiekany jest wyłącznie w Poznaniu i wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym regionem nikt nie może używać tej nazwy.

Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)

No comments: