Thursday, March 03, 2011

Pączki!

A good day today, Fat Thursday.  Fat Thursday begins the week before the 46 days of Lent.  It's the day we eat a lot of paczek, donuts of different types with filling inside.  We bought two types today during our shopping day.  The first four are covered with a creamy topping with chocolate stripes and filled inside with  chocolate.  The second was the more traditional one covered in sugar and filled with jelly.  That's the one my mother use to make for us when I was young. Traditionally, the reason for making pączki was to use up all the lard, sugar, eggs and fruit in the house, because they were forbidden to be consumed due to Catholic fasting practices during Lent.

Dobry dzień dzisiaj, Tłusty Czwartek. Tłusty Czwartek rozpoczyna się tydzień przed 46 dni Wielkiego Postu. Jest to dzień jemy dużo paczek, różnych rodzajów pączków z nadzieniem w środku. Kupiliśmy dwa rodzaje dzisiaj w naszych czasach na zakupy. Pierwsze cztery pokryte są kremową polewą z czekolady i paski wypełnione w środku z czekoladą. Druga była bardziej tradycyjne, ujęte w cukier i pełne galaretki. To z jednej matki użyć, aby dla nas, kiedy byłem młody. Tradycyjnie, powodem podejmowania było Pączki wykorzystać całą smalec, cukier, jajka i owoce w domu, bo nie wolno im było do spożycia ze względu na czczo praktyk katolickich w czasie Wielkiego Postu.

1 comment:

  1. David they are not donuts they look and taste horrible, its a shame that you cannot find in Poland a true polish donut but the ones thats uses chemicals to get the rise and shape of a donut. True donuts take longer to make than the ones you mix up the mixture with water and made in a instance

    ReplyDelete