Monday, February 27, 2012

Ćwikła.


Copied from "The Polish Blog"...............................
My mother always used to make her own horseradish and mix it with beets. It gave it a beautiful color and a touch of sweetness. I always loved it and I still make it once in a while.
It is great as a dipping “sauce”. A lot of times I use it on a sandwich as well.Yum!!!
This great mixture is usually called “ćwikła“. It is really easy to make:
1 teaspoon white vinegar
1 teaspoon brown sugar
2 cups homemade or purchased horseradish
1/4 teaspoon salt
1 pound beets, cooked, peeled, cooled and grated or 1 (14-ounce) can prepared beets, drained and grated
Preparation:
In a large bowl, mix together vinegar, brown sugar, horseradish and salt until well combined.
Add beets and mix thoroughly.
Pack into clean sterilized jars and store refrigerated for up to 2 weeks.
Definitely try it! It is such a typical Polish condiment, served with roast or any kind of smoked meat, sausage or different cold cuts. It is a must on the holiday table, regardless if it’s Christmas or Easter.

Skopiowane z "Polska blog" ...............................
Moja matka zawsze wykorzystywane do własnego chrzan i wymieszać z burakami. Dało to piękny kolor i dotyk słodyczą. Zawsze lubiłem go i nadal się go raz na jakiś czas.

To jest wielki jako zanurzenie "sosem".Wiele razy go używać na kanapkę jak well.Yum!
Ta wielka mieszanka nazywa się zwykle "Ćwikła". To jest naprawdę łatwe do wykonania:
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka brązowego cukru
2 szklanki domowej roboty lub zakupione chrzan
1/4 łyżeczki soli
1 funt buraki, gotowane, obrane, chłodzi i tarte lub 1 (14 uncji) może przygotowane buraki, osuszone i tarty
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ocet, brązowy cukier, chrzan i sól, aż dobrze połączone.
Dodaj buraki i dokładnie wymieszać.
Pakować do czystych, wysterylizowanych słoikach i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Zdecydowanie spróbować! To takie typowo polska przyprawa, podawane z pieczeni lub jakiegokolwiek wędzonego mięsa, kiełbasy lub innych wędlin. To musi być na świątecznym stole, niezależnie czy to Boże Narodzenie lub Wielkanoc

No comments: