Our friend, Renata, brought us a small new cake to sample called Sekacz. It is a cake made of butter, egg whites and yolks, flour, sugar, and cream, cooked on a rotating spit in an oven or over an open fire.
The cake became popular in the 19th century in the former territory of the Polish–Lithuanian Commonwealth (1569–1791). Its origins are related to the Baumkuchen in German cuisine. The first recipe in the Polish - Lithuanian - Belarusian region was published in Vilnius by Jan Szyttlerin 1830 (the culinary book "Kucharz dobrze usposobiony...").
Its name means "tree cake" due to its distinctive shape (it is often conical, like a pine tree, and with the drips as branches) and "tree rings" inside. It is baked in a time- and labor-intensive process, by painting layers of batter onto a rotating spit in a special open oven or over an open fire.
It can be decorated with chocolate and flower ornaments, but it is often served plain. Sekacz is one of the most important desserts in Polish celebrations, especially at weddings.
Nasza przyjaciółka, Renata, przyniosła nam do spróbowania nowe małe ciasto o nazwie Sękacz. Jest to ciasto zrobione z masła, białek i żółtek jaj, mąki, cukru i śmietany, gotowane na obrotowym rożnie w piekarniku lub na otwartym ogniu.
Ciasto stało się popularne w XIX wieku na terenach dawnej Rzeczypospolitej Obojga Narodów (1569-1791). Jego początki związane są z sękaczem w kuchni niemieckiej. Pierwszy przepis w regionie polsko-litewsko-białoruskim został opublikowany w Wilnie przez Jana Szyttlerina w 1830 roku (książka kulinarna "Kucharz dobrze usposobiony...").
Jego nazwa oznacza "ciasto- drzewo" ze względu na charakterystyczny kształt (często jest stożkowaty, jak sosna, a krople przypominają gałęzie) i "słoje drzewa" w środku. Piecze się go w czaso- i pracochłonnym procesie, dodając warstwy ciasta na obracającym się rożnie w specjalnym otwartym piecu lub na otwartym ogniu.
Może być udekorowany czekoladą i kwiatowymi ornamentami, ale często jest podawany bez dodatków. Sękacz jest jednym z najważniejszych deserów na polskich uroczystościach, zwłaszcza na weselach.
No comments:
Post a Comment