Sunday, April 05, 2009

Seromak in Polish‏

SEROWO – MAKOWY PLACEK Z KRUSZONKA


CIASTO

50 DKG MAKI PSZENNEJ
20 DKG MASLA
15 DKG CUKRU
1 JAJKO
1 LYZECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

Make wymieszac z proszkeim do pieczenia
Posiekac make z maslem
Dodac cukier i jajko
Zagniesc
Rozdrobnic palcami na drobne kuleczki lub utrzec na tartce z duzymi oczkami
2/3 kruszonki rozsypac na blasze 25 X 30 cm
Mozna podpiec kruszonke przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 175º C
1/3 kruszonki zatrzymac do posypania masy serowej

MASA MAKOWA

40 DKG MAKU
20 DKG CUKRU
5 DKG MASLA
8 DKG MAKI ZIEMNIACZANEJ
2 JAJKA ROZDZIELONE – ZOLTKA I BIALKA
2,5 SZKLANKI MLEKA
1 LYZKA CYMANONU
SKORKA OTARTA Z 2 CYTRYN
Te dodatki wedlug uznania
1 ZAPACH MIGDALOWY
4 LYZKI RODZYNEK
4 LYZKI KROJONYCH MIGDALOW

Upewnic sie ze mak jest czysty
Zalac mak taka iloscia mleka aby byl wystarczajaco wilgotny do zmielenia
Zemlec mak 3 krotnie uzywajac maszynke do mielenia miesa z sitkiem do mielenia maku
Wsypac mak do rondelka, dodac reszte mleka, cukier, skorke z cytryny i gotowac na bardzo malym ogniu (kuchenak gazowa lub na niskiej tempraturze – kuchenka elektryczna) przez 10 minut
Ochlodzic do temperatury pokojowej
Dodac zoltka, make ziemniaczana, cynamon, rodzynki, zapach migdalowy, migdaly i wymieszac
Ubic piane z bialek na sztywno i delikatnie wymieszac z masa makowa
Wylozyc mase makowa na ciasto

MASA SEROWA

80 DKG TWAROGU
25 DKG CUKRU
4 DKG MAKI ZIEMNIACZANEJ
4 LYZKI OLEJU
3 JAJKA ROZDZIELONE – ZOLTKA I BIALKA
SOK Z 2 CYTRYN wedlug uznania

Zemlec twarog 3 krotnie uzywajac maszynke do mielenia miesa
Wymieszac zmielony twarog z olejem, cukrem, maka ziemniaczana, zoltkami i sokiem z cytryny na jednolita mase
Ubic piane z bialek na sztywno
Wymieszac mase serowa z piana z bialek
Wylozyc na mase makowa
Posypac 1/3 kruszonki

PIEC 1 GODZINE W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 175º C – JEZELI SPOD NIE BYL PODPIEKANY

PIEC 50 MINUT JEZELI SPOD BYL PODPIEKANY

OSTUDZIC I TRZYMAC W LODOWCE

No comments: