Anna has done it again. Here is another from the lady who gave us the cheesecake recipe. We haven't made it yet but i am positive it will taste great.
MAKOWIEC - POPPY SEED CAKE
CIASTO – DOUGH
1 KG MAKI – 2 LBS OF FLOUR
15 DKG MASLA – 5 OZ OF BUTTER
20 DKG CUKRU – 6 OZ OF SUGAR
6 ZOLTEK – 6 EGG YOLKS
10 DKG DROZDZY – 3 OZ OF YEAST (LIVE NOT DRY)
2 SZKLANKI MLEKA – 2 CUPS OF MILK
5 DKG RODZYNEK – 2 OZ OF RAISINS
NIE MOZNA UZYWAC SUCHYCH DROZDZY – DO NOT USE DRY YEAST
WSZYSTKIE SKLADNIKI MUSZA BYC W TEMPERATURZE POKOJOWEJ – ALL INGREDIENTS MUST BE AT ROOM TEMPERATURE
DROZDZE WYMIESZAC Z CUKREM I JEDNA SZKLANKA MLEKA– MIX YEAST WITH SUGAR AND ONE GLASS OF WARM MILK
POZWOL DROZDZOM WYROSNAC – LET YEAST RISE A LITLLE
WSYP MAKE DO MISKI – POUR FLOWER INTO THE BOWL
DODAJ DROZDZE, WYMIESZAJ Z MALA ILOSCIA MAKI – ADD YEAST MIX WITH SMALL AMMOUNT OF YEAST
POZOSTAW DO WYROSNIECIA MUSI SIE POWIEKSZYC DWUKROTNIE– LET IT RISE UNTIL DOUBLE
DODAJ ZOLTKA – ADD EGG YOLKS
WYRABIAJ CIASTO 20 – 30 MINUT LUB AZ DOCZASU KIEDY ODCHODZI O REKI – KNEED DOUGH 20 – 30 MINUTES OR UNTIL COMES OF YOUR HANDS
DODAJ RODZYNKI I WYMIESZAJ CIASTO – ADD RAISINS AND KNEED SOME MORE
PRZYKRYJ SCIERECZKA I POZOSTAW DO WYROSNIECIA W CIEPLYM MIEJSCU – COVER WITH TOWEL AND LET IT RISE IN WARM PLACE
NADZIENIE – FILLING
50 DKG MAKU – 1 LB OF POPPY SEEDS
25 DKG CUKRU – ½ LB SUGAR
10 DKG MASLA – 3 OZ OF BUTTER
2 JAJKA – 2 EGGS
RODZYNKI - RAISINS
SKORKA POMARANCZOWA – ORANGE ZEST
ZAPACH MIGDALOWY – ALMOND EXTRACT
ZAPACH WANILIOWY – VANILLA EXTRACT
OSTATNIE 3 SKLADNIKI DO SMAKU – LAST 3 TO TASTE
NAMOCZ MAK POPRZEDNIEGO DNIA – SOAK POPPY SEEDS DAY BEFORE
ZAGOTUJ WODE – BOIL WATER
WSYP MAK DO SZKLANEJ MISKI – POUR POPPY SEEDS INTO GLASS BOWL
ZALEJ MAK WRZATKIEM – POUR BOILING WATER OVER POPPY SEEDS
ODLEJ WODE – DECANT WATER
ZALEJ MAK WRZATKIEM POWTORNIE – POUR BOILING WATER OVER POPPY SEEDS AGAIN
ODLEJ WODE – DECANT WATER
ZALEJ MAK GORACA WODA I POZOSTAW PRZYKRYTY NA NOC – POUR BOILING WATER OVER POPPY SEEDS AND LEAVE COVERED OVERNIGHT
NASTEPNEGO DNIA ODCEDZIEC MAK NA SITKU WYSLANYM PLOTNEM LUB RECZNIKIEM PAPEIROWYM – NEXT DAY POUR POPPYE SEEDS OVER STRAINER LINED WITH PIECE OF CLOTH OR PAPER TOWEL
PRZEKREC MAK PRZEZ MASZYNKE DO MIESA Z MALODZIURKOWYM SITKIEM 2 RAZY – GRIND POPPY SEEDS USING MEAT GRINDER WITH DISC WITH SMALL HOLES – 2 TIMES
ROZPUSC MASLO I OSTUDZ – MELT BUTTER AND LET IT COOL
ODZIEL ZOLTKA I BIALKA, UBIJ BIALKA NA SZTYWNA PIANE – SEPARATE EGGS AND BEAT EGG WHITES TO STIFF FOAM
DODAJ MASLO, CUKIER, EGG YOLKS, ZAPACHY, SKORKE POMARANCZOWA, RAISINS, WYMIESZAJ – ADD MELTED BUTTER, EGG YOLKS, EXTRACTS, ORANGE ZEST, RAISINS, MIX
DODAJ BIALKA I WYMIESZAJ – ADD THE EGG WHITES AND MIX
STRUCLE – ROLLS
PODZIEL WYROSNIETE CIASTO NA 3 CZESCI – DIVIDE DOUGH INTO 3 PARTS
ROZWALKUJ NA PLACKI GRUBOSCI 0.5 CM – ROLL THE DOUGH TO THICKNESS 5/16 INCH
POSMARUJ KAZDY PLACEK MASA MAKOWA – SPREAD POPPY SEEDS ON EACH PART
ZAWIN W ROLKE – FORM ROLLS
POZOSTAW DO WYROSNIECIA NA BLASZE DO PIECZENIA POSMAROWANEJ MASLEM – LET IT STAND TO RISE ON THE BAKING SHEET
ZAGRZAC PIEKARNIK DO TEMPERATURY 180 ºC – PREHEAT OVEN TO 360ºF
POSMARUJ CIASTO ROZMACONYM JAJKIEM – BRUSH DOUGH WITH BITTEN EGG
NAKLUJ CIASTO WIDELCEM – PRICK DOUGH WITH FORK TO LET STEAM OUT
WLOZ CIASTO DO PIEKARNIKA I PIEC OKOLO 1 GODZINY – PUT DOUGH INTO THE OVEN AND BAKE ABOUT 1 HOUR
SPRAWDZ CIASTO PATYCZKIEM PO 40 MINUTACH, JEZELI SUCHY CISTO JEST UPIECZONE – CHECK DOUGH WITH TOOTHPICK AFTER 40 MINUTES IF DRY THE CAKE IS BAKED
WYMIJ I OSTUDZ – REMOVE AND LET IT COOL
Wednesday, October 01, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Thanks, David! I've been looking for a good makowiec recipe. You might want to check the spelling on the heading.
Fran
Thanks Fran,
Let me know when you try the recipe.
Post a Comment