Here's the Żurek recipe, with 2 small changes made by Joan.
For Żurek staropolski (Old Polish tart ryemeal soup).
In soup pot combine 4 c water, 3/4 - 1 c diced slab bacon and smoked Polish sausage (We use Kabanosa)or ham in whatever proportions you want, 1 bay leaf, 1 quartered onion, 1/2 mushroom boullion cube and cook covered at low boil 1 hr. Add 1 bud crushed garlic* and season with salt, pepper and marjoram. Serve over sliced hard-cooked eggs. Serve with rye bread or good, rye buns
Tutaj jest recepta Żurek , z 2 drobne zrobionymi przez Joan.
Dla Żurek staropolski (staropolski cierpka ryemeal zupa).
W naczyniu zupy połącz 4 c woda, 3/4 - 1 c zagrał w kości boczek płyty i palił polską kiełbaskę (używamy Kabanosa)albo szynkę w jakichkolwiek proporcjach, których chcesz, 1 liść laurowy i 1 poćwiartowana cebula i kucharz pokryty przy niskim wrzeniu 1 godzinę. Dodaj, że 1 pąk gniótł czosnek* i porę z solą, pieprzem i majerankiem. Posłuż ponad krajanym twardo zagotowane jajka. Posłuż z chlebem żytnim albo dobrem, słodkimi bułeczkami żyta
Thursday, November 08, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
hmm to jest raczej grzybowa a nie zurek,nie wciskajmy kitu naszym anglojezycznym przyjaciolom :)
Dziękuję!
Hej!
Z jakiego translatora korzystacie? Polecam tłumacz google, wpisałam niektore frazy i wyglada nieco lepiej..
http://translate.google.pl/#en|pl|
pozdrawiam!
OK, sprobuję. Lepiej?
Post a Comment