Friday, March 05, 2021

Zakwas?

 OK, so you don't know what that word means  But, saying it, doesn't it sound like some kind of command word? ZAKWAS!  It isn't really, it is the name of the main ingredient in making the fabulous Polish winter soup, Żurek 0r Żur. Żurek is just a diminutive of Żur. You can buy it in stores, in bottles, in the cold section. However, the best zakwas is made at home. You need a 1-liter container in which you add  1 glass of rye flour, 2 glasses of lukewarm water, 3 cloves of garlic(cut in half),  3 bay leaves, and 3 grains of allspice. /Once you have that all together, you mix it up and let it sit for 5 days. Cover the container with cheesecloth, secured with a rubber band. 1-2 times a day, stir it with a wooden spoon. It will take on a sour smell. 1-liter makes about 5 portions of starter for Żurek soup.  Yesterday I made my own zakwas for the first time.

Tonight I'm listening to new music for me from the modern composer, Anne Chmelewsky. She lived in Poland when she was about 5-6 years old and started playing the piano. She attended music schools in London and now is a composer for screen and stage. The music is relaxing and contemplative, perfect for writing this blog. 

Now it's my "quiet time" but I wonder, can Joan have a seizure while sleeping? So, even at this time, I am not as relaxed now. Our neurologist still hasn't called. I'm increasing the seizure medication from 3 to 4 times a day. I don't want her to go through this again. It tears me up to see her in mental agony. All I can do is hold her and tell her it will pass. Our love for each other has gotten us through several bad times and now it is all I can do for her. Please, God, answer my prayers and keep her safe. Life has no meaning for me without her.

 OK, więc nie wiesz, co to słowo oznacza, ale czy wypowiadając je, nie brzmi ono jak jakieś słowo rozkazujące? ZAKWAS! Tak naprawdę nie jest to nazwa głównego składnika, z którego robi się wspaniałą polską zimową zupę, żurek lub żur. Żurek to po prostu zdrobnienie od Żuru. Można go kupić w sklepach, w butelkach, w dziale chłodniczym. Jednak najlepszy zakwas robi się w domu. Potrzebny jest litrowy pojemnik, do którego wsypuje się 1 szklankę mąki żytniej, wlewa 2 szklanki letniej wody, dodaje 3 ząbki czosnku (przekrojone na pół), 3 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Mieszasz wszystko i odstawiasz na 5 dni. Przykrywasz pojemnik kawałkiem muślinu, zabezpieczasz gumką recepturką. 1-2 razy dziennie mieszasz drewnianą łyżką. Mieszanka nabierze kwaśnego zapachu. Z 1 litra wychodzi około 5 porcji zakwasu do zupy żurek. Wczoraj po raz pierwszy zrobiłem swój własny zakwas.

Dziś wieczorem posłucham nowej dla mnie muzyki współczesnej kompozytorki, Anne Chmelewsky. Mieszkała w Polsce, a kiedy miała około 5-6 lat i zaczęła grać na fortepianie. Uczęszczała do szkół muzycznych w Londynie, a teraz jest kompozytorką piszącą muzykę na ekran i scenę. Muzyka jest relaksująca i kontemplacyjna, idealna do pisania tego bloga.

Teraz jest mój "cichy czas", ale zastanawiam się, czy Joanna może mieć atak podczas snu? Tak więc, nawet o tej porze, nie jestem już tak zrelaksowany. Nasz neurolog nadal nie zadzwonił. Zwiększam dawkę leków przeciw napadom z 3 do 4 razy dziennie. Nie chcę, żeby znowu przez to przechodziła. Jestem rozdarty, gdy widzę ją w psychicznej agonii. Wszystko co mogę zrobić to przytulić ją i powiedzieć, że to minie. Nasza miłość do siebie pomogła nam przejść przez kilka złych chwil i teraz to wszystko, co mogę dla niej zrobić. Proszę, Boże, odpowiedz na moje modlitwy i zapewnij jej bezpieczeństwo. Bez niej życie nie ma dla mnie sensu.

 OK, así que no sabes lo que significa esa palabra Pero, al decirla, ¿no suena como una especie de palabra de mando? ¡ZAKWAS!  En realidad no lo es, es el nombre del ingrediente principal para hacer la fabulosa sopa de invierno polaca, Żurek 0r Żur. Żurek es sólo un diminutivo de Żur. Se puede comprar en las tiendas, en botellas, en la sección de frío. Sin embargo, el mejor zakwas se hace en casa. Se necesita un recipiente de 1 litro en el que se añade 1 vaso de harina de centeno, 2 vasos de agua tibia, 3 dientes de ajo (cortados por la mitad), 3 hojas de laurel y 3 granos de pimienta de Jamaica. /Una vez que lo tengas todo junto, lo mezclas y lo dejas reposar durante 5 días. Cubre el recipiente con una gasa, asegurada con una banda elástica. 1-2 veces al día, revuélvelo con una cuchara de madera. Adquirirá un olor agrio. Con 1 litro se obtienen unas 5 raciones de arranque para la sopa Żurek.  Ayer hice mis propios zakwas por primera vez.

Esta noche estoy escuchando música nueva para mí de la compositora moderna Anne Chmelewsky. Vivió en Polonia cuando tenía unos 5-6 años y empezó a tocar el piano. Asistió a escuelas de música en Londres y ahora es compositora para la pantalla y el escenario. La música es relajante y contemplativa, perfecta para escribir este blog. 

Ahora es mi "momento de tranquilidad", pero me pregunto si Joan puede tener un ataque mientras duerme. Así que, incluso en este momento, no estoy tan relajado ahora. Nuestro neurólogo todavía no ha llamado. Estoy aumentando la medicación para las convulsiones de 3 a 4 veces al día. No quiero que vuelva a pasar por esto. Me destroza verla en agonía mental. Lo único que puedo hacer es abrazarla y decirle que se le pasará. Nuestro amor mutuo nos ha hecho superar varios malos momentos y ahora es todo lo que puedo hacer por ella. Por favor, Dios, responde a mis oraciones y mantenla a salvo. La vida no tiene sentido para mí sin ella.

1 comment:

Dave S. said...

God Bless you and Joan, David. I haven't kept up with your blog in the past few months. Too much weighing on me here. We (my polish love and I) are finally together in the USA and married, but the immigration was a battle during covid times - we literally had to sue the Dept of State to get them to issuer her visa. We have followed your blog for years as we considered where to live. Ultimately we have chosen the USA...for now. Wishing you the best.